Den misstänkte skulle ha ställts inför en häktningdomare men lyckades i stället fly till fots. Ovan: Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt. Foto: Robin Herzog/SVT

Misstänkt flydde från arrestantvakter – ännu på fri fot

Publicerad

Polisen spanar just nu efter en man i 20-årsåldern som lyckades fly från arrestantvakterna när han skulle ställas inför häktningsdomaren i Hudiksvalls tingsrätt.
– Vi har allmänt span och kontrollerar fordon och personer, säger Mikael Hedström, presstalesperson vid polisregion Mitt.

Flykten inträffade strax före klockan två på söndagseftermiddagen när mannen blixtsnabbt sprang ut ur bilen som parkerade vid tingshuset. Vid niotiden på tisdagsmorgonen var han ännu på fri fot.

– Han använde inget våld mot transportvakterna men anses numera som rymningsbenägen. Själva rymningen är inte ett brott, men de dagar han är i frihet läggs på straffet, säger Mikael Hedström.

Utgör inte någon fara

Mannen var klädd i blå arrestkläder och hand- och midjefängsel. Han är anhållen för bland annat annat stöld och ska enligt polisen inte utgöra någon fara för allmänheten.

– Han springer ifrån arrestvakterna. De ska inte ha hunnit in i tingsrätten när det här sker, utan han avviker utanför, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson.

Polisen ser på brottet som ett mängdbrott och en förundersökning har inletts. Det utreds även om arrestantvakterna har varit försumliga i sitt agerande vid händelsetillfället.

– Vad jag vet så är det inte något tjänstefel som har begåtts, säger Mikael Hedström.

Tappade toffel

Rymlingen tappade åtminstone den ena av sina två tofflor i samband med att han sprang från platsen. Ett flertal polispatruller, bland dem hundekipage, deltog i sökandet.

Strax innan klockan sju på söndagskvällen meddelade polisen att insatsen avslutats.

 – Det pågår inget aktivt polisarbete, men personen är efterlyst, säger Andreas Örth, befäl vid polisens regionledningscentral.

– Den här personen har häktats i sin frånvaro. Han lär anmäla sig själv hos polisen eller så kommer han att påträffas på en av de platser där han brukar hålla till, det är vad jag tror, säger Mikael Hedström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer