Arkivbild Foto: TT

Misstänkt stöldliga släppt på fri fot: ”Kan inte styrka brott”

Uppdaterad
Publicerad

De tolv personer som misstänktes ha begått flera stölder i Hälsingland den senaste tiden har nu släppts på fri fot. Godset har lågt värde och en del kommer från återvinningscentraler.
– Ärendet fortsätter att utredas, i nuläget kan vi inte styrka brott, säger Peter Olofsson, åklagare.

Det var natten mot den 10 september som polisen efter tips från allmänheten, grep tolv personer i fordon som var fullastade med vad man misstänkte var stöldgods.

Polisen misstänkte att de nio männen och de tre kvinnorna, som är EU-medborgare, hade varit på stöldturné i Hälsingland. Men nu under fredagsmorgonen har samtliga misstänkta släppts fria.

– Vi kan inte styrka brott och därför har de släppts, säger Peter Olofsson.

Betyder det att de inte är misstänkta längre?

– Det säger jag inte, bara att vi i nuläget inte kan styrka brott. Ärendet kommer att fortsätta att utredas, säger han.

Brottet har enligt polisen ändrats från stöld till häleri eftersom godset har så lågt värde. Inget gods har kunnat bindas till ett inbrott i nuläget. Men arbetet fortsätter med att knyta det beslagtagna godset i bilarna till ägare.

Kan komma delvis från återvinningscentral

Polisen tror att en del av godset kommer från återvinningscentraler. Vissa föremål var märkta av ursprunglige ägaren och vid kontakt meddelade de ägarna att det var föremål de slängt på en återvinningscentral i Hälsingland.

Något enstaka föremål har hittills knutits till fritidshusinbrott. Men det går inte att styrka att personerna i bilen är de som tagit föremålen.

Polisen uppger att de fortfarande arbetar med att knyta de misstänkta till brott och de misstänktas fordon är fortfarande tagna i beslag.

– Nu har vi deras identiteter och DNA så om de dyker upp i något ärende i framtiden så kan vi göra en internationell efterlysning, säger Mikael Heström, polisens presstjänst.

Det innebär att de kan bli aktuella igen, även i detta ärende när utredningen framskrider.

– Rent teoretiskt ja. Men mer kan jag inte säga i nuläget. Ärendet är inte nedlagt utan utredningen fortsätter, säger Peter Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer