52-åringen hade flera övervakningskameror uppsatta på sin gård. Åklagaren menar att de fångar köpare på bild och därmed bevisar försäljning. Foto: Ur polisens förundersökning

Misstänkta i smuggelhärvan i Söderhamn filmade sig själva

Publicerad

Den elva dagar långa rättegången mot den misstänkta smuggelligan i Söderhamn avslutades under torsdagen. I bevisningen har åklagaren huvudmannens egna övervakningsfilmer från hemmet där försäljning misstänks ha skett.

Enligt åtalet är 22 personer misstänkta för olika roller i smuggelhärvan. Några har rest till Tyskland vid ett flertal tillfällen och hämtat sammanlagt 100 000 liter alkoholdrycker, andra har varit köpare men huvudmisstänkt är en 52-årig man från Söderhamns kommun som åklagaren menar har varit ansvarig för upplägget.

Själv nekar han till anklagelserna och menar att säljaren är någon annan.

– Han har stått som mellanhand mellan ett fåtal köpare och säljaren, har hans försvarsadvokat Per Wiesel sagt till SVT tidigare.

I bevisningen mot honom har åklagaren bland annat telefontrafik, men även övervakningsbilder från mannens egna övervakningskameror i hemmet, se dem i klippet ovan. Där menar åklagare Therese Stensson att försäljningen bevisas eftersom personer kommer till mannens gård och hämtar alkohol.

– Jag har yrkat på fängelse mellan 2 och 3 år, säger Therese Stensson.

För personer som har rest till Tyskland yrkar åklagaren på mildare fängelsestraff och för köpare vill hon se bötesstraff.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.