Mannen häktades men släpptes senare och utredningen lades ned. Mannen uppger att ”alla” på hans hemort visste vem som var utpekad. Foto: SVT

Misstänktes ha dödat varg – hälsing begär halv miljon i skadestånd

Publicerad

I april 2017 hittades blodspår från en varg på en sjö mellan Bollnäs och Ljusdal. En stor polisinsats slog till mot fyra misstänkta tjuvjägare. Nu kräver en av de tidigare misstänkta gärningsmännen skadestånd, eftersom utredningen lades ned.

Utredningen lades ned i början av 2020. Någon vargkropp hittades aldrig.

– Vi kommer inte vidare i det här. Jag kan inte styrka brott och då måste jag lägga ner förundersökningen, sa miljöåklagare Åse Schoultz till SVT i februari.

En av de tidigare misstänkta begär nu ersättning på drygt en halv miljon kronor hos Justitiekanslern för bland annat felaktigt frihetsberövande och inkomstförlust.

Mannen satt frihetsberövad i drygt en veckas tid, men beskriver i sin ansökan att han under tre års tid har fått leva med anklagelserna om att vara en tjuvjägare, vilket har lett till försämrat psykiskt mående.

”Dessa tre år har varit de värsta i mitt liv”, skriver mannen till JK.

– Det är mycket som tas ifrån en. Man har varit uttittad och klassad som terrorist, säger mannen till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer