• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: Skärmdumpar

Mittmedia diskuterar neddragningar – 422 journalister kan förlora jobbet

Publicerad

Inom de närmaste två åren kan Mittmedia komma att säga upp 422 av sina 555 journalister. Det avslöjar Dagens Nyheter. Lokaltidningarna kan läggas ned och ersättas av gratistidningar med en mindre utgivningstakt.

DN avslöjar i dag hur Mittmediakoncernen diskuterar en plan som kan få ödesdigra konsekvenser för lokaltidningar runt om i landet.

I ett av två förslag som diskuterades av styrelsen i början av juli föreslogs att flera av koncernens tidningar ska läggas ned eller slås i hop med huvudtidningen på orten, enligt DN.

Om förslaget skulle bli verklighet så ska alla de tidningar som blir kvar bli gratistidningar som kommer ut upp till tre gånger i veckan. Dessutom skulle då en gemensam helgtidning ges ut.

Många skulle få gå

Effekterna på redaktionerna skulle bli enorma. 422 journalister skulle förlora jobbet.

Totalt skulle 1500 av totalt 1900 tjänster försvinna, då även tryck- och distributionsbolagen, samt att den digitala utvecklingsenheten skulle avvecklas.

Det andra förslaget som låg på bordet var betydligt mildare. Det gick ut på att fortsätta fokusera på digital omställning samtidigt som utgivningstakten av papperstidningen skulle minska.

Något beslut om vilket av de två alternativen som man skulle följa fattades aldrig. Nytillträdde vd:n Per Bowalius vill inte kommentera hur han ser på förslagen för DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mittmedia

Mer i ämnet