Grand hotells direktör Mikael Ericsson Foto: Markus Dahlberg

Microsofts byggprojekt räddar hotell i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Stora projektbyggen, som serverhallarna runt Gävle och Sandviken och batterifabriken i Skellefteå, gör att vissa hotell ändå kan hålla en grundbeläggning. I Gävles fall är det Grand hotell som gynnas av byggprojektet.

– Det är det som räddar oss. Det är tacksamt, säger Mikael Ericsson, hotelldirektör på Elite Grand hotell i Gävle.

Normalt är det storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som det går bäst för hos hotellkedjan. Men nu är det istället Gävle. I snitt 30 procent av gästerna kan knytas till Microsofts bygge av serverhallar i Gävle och Sandviken. Ett välkommet tillskott i dessa pandemitider som drabbat hotellbranschen extra hårt. 

Microsofts etablering i Gästrikland

– Det gör att vi i Gävle går bättre än i övriga Sverige, säger Mikael Ericsson.

Kan behålla personalen

Hotellet har, likt andra hotell, minskat på personalstyrkan, men har till skillnad från andra behållit den största delen. Man har också lyckats återanställa personal som sades upp i början av pandemin.

Även Best Western Hotel City Gävle har haft en betydande andel bokningar kopplat till datahallarna. Clarions och Scandics hotell däremot, har inte fått någon större draghjälp kopplat till Microsoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet