Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur fungerar samarbetet mellan S och M? Och är det förvirrande för väljarna? Hör vad Abdullahi Cadaani (S) och Åsa Äng Eriksson (M) säger i klippet. Foto: SVT

Tre hälsingekommuner går mot strömmen – här samregerar M och S

Uppdaterad
Publicerad

På riksplanet är vi vana att se Moderater och Socialdemokrater som två motstående storheter som slåss om regeringsmakten. Men så verkar det inte vara i Hälsingland. Faktum är att under den senaste valperioden har de båda storheterna samregerat i tre av sex hälsingekommuner – Ovanåker, Hudiksvall och Bollnäs.

Efter en litet rörig parlamentarisk mandatperiod med minoritetsstyre bildade socialdemokrater, moderater, tillsammans med det lokala Bollnäspartiet och miljöpartiet en majoritetsregering efter valet 2018.

– Då kunde vi fyra partier komma överens om en plattform som vi skulle jobba med under den här perioden. Det har vi gjort och det har gått väldigt bra, säger Åsa Äng Eriksson (M), som sitter i kommunledningen.

Val 2022

Bollnäs bästa i centrum

Kommunstyrelseledamoten Abdullahi Cadaani (S) håller med om att samarbetet fungerat bra:

– I det här sammanhanget har vi haft Bollnäs bästa i centrum.

Även i grannkommunen Ovanåker samarbetar M och S. Där kompletterade med Liberalerna i ett minoritetsstyre. Och i Hudiksvall regerar socialdemokraterna och moderaterna tillsammans med miljöpartet.

I klippet berättar Åsa Äng Eriksson och Abdullahi Caadani om mer hur de ser på samarbetet och ideologiska skillnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet