Moraliska vägval för lokala företag som säljer till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Ukraina kan komma att påverka alla företag i länet, om priserna på el och energi går upp och handelskedjor bryts. Sedan finns det lokala företag som står inför etiska vägval redan nu, berättar Eva Cooper, regionchef på Företagarna. Hennes uppmaning är tydlig; Stötta Ukraina på det sätt ni kan.

Hör Eva Coopers uppmaning till lokala företag i videon.

Ett eventuellt etiskt ställningstagande mot Ryssland seglar upp på agendan. I Dagens industri berättar till exempel Stefan Ottosson, vd för ett företag som är underleverantör till Volvo, att de stoppat all försäljning till fabriken i Ryssland på grund av kriget. Även i Gävleborg pågår liknande diskussioner berättar Eva Cooper.

– Företag diskuterar vad de säljer och hur de säljer det, säger Eva Cooper.

Sandvik följer sanktionerna

Ett av Sveriges storföretag, med många anställda i länet, är Sandvik. Företaget har inte fattat något eget beslut om att sluta sälja till Ryssland.

– Vi har den största respekt för de beslut som fattas och följer självfallet de sanktioner som införts och beslutas, skriver Sandviks presschef Johannes Hellström i ett mejl till SVT Nyheter Gävleborg. 

Företagarnas regionchef Eva Cooper råder alltså Gävleborgs företag att ta ställning. Men kan Företagarna verkligen ge råd i moraliska frågor? Svaret är ja, enligt Eva Cooper.

– Vår vision är att lämna efter oss en bättre värld. Då är det ganska självklart, vilken sida man ska ställa sig på, för att den visionen ska uppnås.

Planera för 30 kronor per liter för diesel

Men kriget påverkar inte bara företagen som exporterar till Ryssland. Alla företag i Gävleborg kan drabbas. Särskilt av stigande el- och drivmedelspriser.

– Gävleborgs företag behöver göra kalkyler över hur man ska ha råd med kraftiga prisökningar. Om dieseln går upp till 30 kronor per liter på kort tid, hur kommer det påverka ens verksamhet? Finns det något sätt att planera om sin verksamhet så man får det att gå ihop?

30 kronor per liter – ska man räkna med det?

– Jag skulle inte bli förvånad om vi hamnar där, säger Eva Cooper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.