Foto: SVT

Morfinpåverkad sjuksköterska förlorar sin legitimation

Publicerad

En sjuksköterska hemmahörande i södra Sverige var inhyrd på Hudiksvalls sjukhus när hon av kolleger uppfattades som påverkad. Drogtest visade att hon tagit morfin. Nu har hon även dömts till fängelse för flera brott och förlorar sin legitimation.

En hyrsjuksköterska vid Hudiksvalls sjukhus ertappades under 2016 med att vara påverkad under ett arbetspass. Hyrsjuksköterskan gick frivilligt med på att drogtestas vilket visade att hon var påverkad av morfin.

Använde patients bankomatkort

Sjuksköterskan, som är hemmahörande i södra Sverige, har nu dömts till fängelse i ett år och tre månader för grov stöld och ett flertal bedrägerier. Det handlar dels om stöld av smycken från patienter på ett sjukhus i södra Sverige, men också ska sjuksköterskan olovligen ha använt bankomatkort tillhörande en patient.

I och med att sjuksköterskan nu är dömd för grova brott anser HSAN, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, att det är tillräckligt allvarligt för att dra tillbaka sjuksköterskans legitimation omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.