Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mössen gräver i din kompost – nästan 800 saneringar i Gävleborg i år. Hör Anders Brandin berätta om årets saneringar här. Foto: TT

Mössen gräver i din kompost – nästan 800 saneringar i Gävleborg i år

Uppdaterad
Publicerad

Mössen är många i år och Anticimex har gjort nästan 800 saneringar i Gävleborgs län i år. Långt fler än fjolårets saneringar. Men det är inte för att mössen blir fler, utan snarare för att vi har ett mildare klimat i år.

Mössen tar sig oftast in via hål och glipor intill diskbänken. Deras elastiska huvud och kropp gör att de bara behöver ett fem mm stort hål för att ta sig in. Antalet saneringar har ökat i takt med att vi har blivit bättre på att sopsortera.

– I år att vi har fler saneringar än tidigare år i Gävleborg. Vi passerade fjolårets antal saneringar för ett tag sedan. Det som attraherar mössen är doften från komposten, säger Anders Brandin på Anticimex.

Gå ut med soperna varje dag

Slagfällan ska placeras under diskbänken intill väggen, därför att mössen har mycket dålig syn och springer oftast längs kanterna.

– I förebyggande syfte ska man också gå ut med komposten varje dag, för att det oftast är på nätterna som mössen vågar sig fram, säger Anders Brandin. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer