Mounier Almett ringde polisen direkt varpå mannen greps. Foto: Roger Nilsson/Privat

Mounier kallades terrorist – jagades ur huset av pistolman

Publicerad
Mounier Almett fick ett pistolliknande föremål riktat mot sig av en privatperson när han var på besök hos en vän i Gävle på onsdagskvällen. Det är polisens teori, och en misstänkt man har anhållits.
– Det är det absolut obehagligaste jag har varit med om. Jag är fortfarande i chock, säger Mounier till SVT Nyheter Gävleborg på skärtorsdagen.

Enligt Mounier, som kommer från Syrien och har levt fyra år i Sverige, så var planen att han skulle han sova över hos vännen som är inneboende hos en man. Men kvällen tog en oväntad vändning när lägenhetsinnehavaren fick syn på honom, berättar han.

– Jag försökte vara trevlig och önskade honom en glad påsk.

Mounier vittnar om hur han såg mannen rota i hans jacka när han var på väg ut från toaletten.
– Han frågade om jag var från Syrien. Sedan berättade han att han har problem med folk från Syrien efter terrordådet i Stockholm. Det kändes obehagligt att han använde terrorgrejen mot mig, säger Mounier.

Han packade sin väska för att lämna bostaden och var på väg ut, när mannen enligt Mounier ska ha hämtat en pistol och sagt ”jag vill inte ha någon terrorist i min lägenhet. Ut med dig, jag skjuter dig annars!”.

Greps av polis

Mounier sprang ut med sina saker och ringde polisen direkt. Mannen kunde gripas och har efter det anhållits av åklagare misstänkt för olaga hot och brott mot vapenlagen. Polisen tror att vapnet var en kolsyrepistol eller en soft air-gun.

– Jag är fortfarande i chock och är på väg till min familj i Göteborg där jag ska vara under påsken. De tycker jag ska flytta dit, de säger att det inte är lika svårt där. Men jag tycker inte att samhället ska isoleras med etniska grupper på olika ställen. Det är bäst om det är en blandning, och folk kan bo där de vill.

”Ska inte stoppa mig från att leva mitt liv”

Mounier fördömer terrordådet på Drottninggatan.
– Jag tycker det är hemskt. Det finns ingen logisk förklaring till det som hände. De som var där har ingen koppling till någon konflikt. Det fanns till och med barn där som drabbades. Det är skit, säger Mounier.

Händelsen i Gävle som han själv fick uppleva är inget han tänker låta påverka honom.
– Jag ska vara med nära och kära nu under påsken. Men jag bor i Hälsingland. Jag pluggar och tar snart studenten och jag jobbar också inom psykiatrin. Händelsen blev en chock för mig, men det här ska inte få stoppa mig från att leva mitt liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet