Digitaliseringsministern Peter Eriksson (MP) ser problem nu när fiberutbyggnaden når landsbygden. Eventuellt måste staten ta större ansvar framöver, tror han. Foto: SVT/Mattias Dellert.

”Det kommer krävas större insats från staten”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen skriver att 95 procent av alla hushåll och företag i Sverige bör ha tillgång till bredband i hastighet 100 mbt/s 2020, i sin bredbandsstrategi från 2016. Men ansvaret för byggnationen och finansieringen ligger främst hos  privatpersoner, företag och kommuner.

Boende på landsbygd riskerar bli utan

I Forsa riskerar 73 procent av hushållen, som vill ha fiber, att inte få det för att det kommunala bolaget som står bakom projektet kräver en anslutningsgrad på 90 procent för att börja gräva.

– Eftersom vi har haft en marknadsstyrd utveckling där privatpersoner och företag är med och betalar har vi kunnat bygga ut till många  fler i Sverige mycket snabbare. Hade vi bara litat på statliga pengar hade det krävts mycket större resurser och då hade vi antagligen fått vänta mycket längre, säger Peter Eriksson (MP) som är bostads- och digitaliseringsminister.

”Kommer krävas större insats från staten”

Det tycker Peter Eriksson är fördelen med den marknadsstyrda utvecklingen. Men han ser att det här sättet innebär problem, när fibernätet ska nå längre ut på landsbygden.

– Då kommer det här kräva större insats från staten. Vi måste titta på om vi måste förändra det här bidragssystemet så att vi försöker få ihop områden som har de största behoven och där pengarna gör mest nytta. Där tittar vi nu på att göra en förändring av hela det här bidragssystemet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer