Musikprojektet Strisvara i Gävle Foto: SVT

Musiken förenar unga kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Under några dagar gästas Gävle av det musikaliska projektet Strisvara med rötterna i Indien. På plats samarbetar de med det lokala musikprojektet Systrarna som är ett regionalt nätverk för kvinnliga musiker.

”Strisvara” är namnet på ett musikaliskt projekt med rötterna i Indien. Namnet som är hämtat från språket sanskrit betyder ungefär kvinna och musik. Tanken med det hela är att odla ett samarbete mellan kvinnliga musiker från olika länder.

N.H. Subhash är initiativtagare till Strisvara.

– Vi ville göra något för kvinnliga musiker så vi bildade Soliga-gruppen. De satte upp en föreställning, och nu är vi här. De är de enda musikerna som rest ut från sin by, säger han.

Padma, som kommer från byn Karnataka i Indien, berättar att hon är väldigt glad över att vara här idag.

– Jag lär mig så mycket, säger hon.

Skapat en musikalisk värld

Under några dagar samarbetar Strisvara med det lokala kvinnliga musikprojektet Systrarna och när vi träffar dem är det musikaliska mötet och repetitionerna i full gång.

– Vi har ju alla samma intresse. Det är visserligen olika musikgenrer, men jag tror att man förstår varandra mycket bättre genom känslorna och genom musiken, säger Lisa Eissmar från Systrarna.

Under ett två veckor långt musikläger i Lofsdalen i Härjedalen har 15 musiker tillsammans tagit fram en ny musikalisk värld, med influenser från traditionella indiska sånger, nyskriven svensk pop, jojk, hindustani-sång och arabisk musik.

Detta är strisvara

Strisvara, är ett projekt som arbetar för, och möjliggör, samarbete mellan kvinnliga musiker från olika länder och bakgrunder, vilket ger upphov till ny, originell och unik musik.

Stri härstammar från sanskritet ord som betyder ”kvinna” och svara betyder ”tune”. I många kulturer kallas naturen själv som en kvinna. Människans liv är i harmoni och synkronisering med naturen och musik har spelat en enorm roll i utvecklingen av en civilisation. Med detta i åtanke var Strisvara född.

Källa: Strisvara.com

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.