Till vänster i bild ett spädbarn som fötts med mikrocefali, man har hittat zikavirus i fostervattnet hos barn som fått mikrocefali. Till höger myggbekämparen Jan Lundström. Foto: TT/SVT

Svenske myggexperten kallas in mot zikavirus

Uppdaterad
Publicerad

Myggbekämparen Jan Lundström har fått ett uppdrag på högsta nivå – att delta i kampen mot det uppmärksammade zikaviruset.

I slutet av februari bär det av till Brasilien för myggbekämpningsledaren vid Nedre Dalälven där myggförekomsten varit mycket omfattande. Jan Lundström, myggforskare och verksamhetsledare vid Biologisk Myggkontroll, har kallats in för att i en internationell expertgrupp medverka i kampen mot det fruktade zikaviruset.

Viruset sprids med myggor och har av Världshälsoorganisationen, WHO, klassats som ett internationellt nödläge. Viruset ger en febersjukdom och kan orsaka missbildning av hjärnan på små barn. Flera tusen fall av missbildade hjärnor på spädbarn har konstaterats i Brasilien.

Expertgruppen har kallats in av IAEA, FN:s internationella atomenergiorgan som bland annat arbetat med bekämpning av malariaspridning och andra sjukdomar som sprids av insekter.

Jan Lundström är en av de främsta experterna i världen när det gäller myggbekämpning.

– Jag känner mig väldigt hedrad över att bli tillfrågad att åka över till Brasilien, säger han.

Lundström reser den 20 februari, och det aktuella uppdraget beräknas ta cirka en vecka.

– Jag är helt säker på att det går att bekämpa zikaviruset. Det handlar bara om resurser, säger Jan Lundström till SVT Nyheter Gävleborg.

Expertgruppen ska diskutera möjliga bekämpningsmetoder av myggarten som sprider zikaviruset. Metoden som kommer att stå i fokus är Sterile Insect Technique, SIT. Det är samma metod som föreslagits som bekämpningsmetod för översvämningsmygg i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Zikaviruset

Mer i ämnet