Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med Gustav Eriksson, miljö- och vatteningenjör, ut i skogen och se när han återskapar gamla våtmarker. Foto: Barbro Sellin SVT

Myrar i Nianfors restaureras – ger bättre skydd mot skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun driver nu ett projekt i samarbete med de stora markägarna som Holmen, Sveaskog och Svenska kyrkan. Kommunen proppar igen diken för att få tillbaks de viktiga funktionerna som myrar och våtmarker har i skogslandskapet.

Syftet är att få en bättre vattenhushållning så att vattnet rinner ner i bäckar och sedan vidare till Nianån.

– Man får också ett bättre skydd mot spridning av skogsbränder. Eftersom att man får tillbaka våta barriärer i landskapet, säger Gustav Eriksson, miljö- och vatteningenjör, Hudiksvalls kommun. 

Viktigt vatten

Det är viktigt att behålla vattnet i myrarna och att förhindra översvämning. Det man eftersträvar är jämnare flöden i vattensamlingar och källområden.

-  Vi fokuserar på hotade arter som flodpärlmusslan. Gör vi inte det här så riskerar vi att få uttorkning i bäckarna nedströms. Då kan vi slå ut ett helt musselbestånd, berättar Gustaf Eriksson.   

Bättre djurliv

Kommunen vill också förbättra för insekter, groddjur och fåglar.

De handlar om 6-700 hektar våtmarker under fyra delprojekt i tre till fyra år. Det som görs under detta år kostar ett par miljoner. Den största delen av finanseringen står staten för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer