Våld i nära relationer – personliga assistenter utbildas

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relationer är vanligare än många tror. Därför satsar nu Gävle kommun på att utbilda sina personliga assistenter för att de lättare ska kunna se tecken på våld och missförhållanden och känna sig trygga i vad de ska göra för att hjälpa någon som är utsatt.

Gävle kommun har sedan tidigare tagit beslut om att arbeta mer kommunövergripande med våld i nära relationer. I veckan har därför 150 medarbetare som arbetar som personlig assistent utbildats i kommunens nya rutin som blev klar strax innan årsskiftet. Ett ämne som både berör och engagerar.

Ett utbrett samhällsproblem

– Ungefär 40 procent av Gävle kommuns invånare har någon gång varit utsatt för någon form av våld i en nära relation. Det handlar om varannan kvinna och var tredje man, säger Cecilia Vågberg, strateg för social hållbarhet på Gävle kommun.

– Öppna ögonen, se efter och känn av, säger Linda Holmberg, personlig assistent på Gävle kommun.

En påminnelse om att hålla ögonen öppna

Roger Persson som jobbar som personlig assistent tycker att utbildningen är viktig att ta till sig och att det är viktigt att förstå att våld i nära relationer finns i alla samhällsskick och åldrar. 

– Det är tyvärr oerhört vanligt och vi ser naturligtvis en hel del i vårt arbete som personlig assistent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.