Högskolan i Gävle. Foto: SVT

Hälften av Gävles unga väljer att plugga vidare

Uppdaterad
Publicerad

Det är stora regionala skillnader när det kommer till om unga väljer att plugga vidare efter gymnasiet eller inte. Under 2016 påbörjade över 45 procent av 24-åringarna i Gävle en utbildning.

Det är Universitetskanslerämbetet, UKÄ, som har gjort sammanställningen om ungas högskoleutbildningar. I hela Gävleborgs län påbörjade drygt 38 procent av 24-åringarna under 2016 en högskoleutbildning. Det kan jämföras med dryga 45 procent i Gävle.

– I kommuner där det bor många som har en högskoleutbildning är det betydligt vanligare att fortsätta studera. Det kan även finnas fler faktorer som påverkar, exempelvis om det finns en högskola eller ett universitet där man bor, säger Annika Pontén, chef för analysavdelningen vid UKÄ i ett pressmeddelande.

Stora skillnader

Men det är stora skillnader i landet. I Danderyd påbörjade drygt 81 procent en högskoleutbildning, medan andelen var 16 procent i den kommun som hade lägst andel 24-åringar som valde att plugga vidare efter gymnasiet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.