Naturskola på schemat

Uppdaterad
Publicerad

Att lära sig de vanliga skolämnena utomhus i naturen, är inte så vanligt i Sverige. Men nu vill lärarna på Fridhemsskolan använda mer utomhuspedagogik.

Men trots att det finns många lärare som är intresserade i Gävle kommun finns idag inga konkreta planer att införa Naturskola i kommunen.

Letar ord

Lärarna på Fridhemskolan i Gävle ska komma på så många ord som möjligt om björken de står runt. Det här är en av inlärningsövningarna i svenska som de får lära sig under en studiedag om utomhuspedagogik.

– Det är ett komplemnet till vanliga inlärningen inomhus. Man kan göra ett mattetal inomhus sen går man ut och konkretiserar det. På detta sätt befäster man kunskaperna. Det förklarar Mats Wejdmark, som är chef för Naturskolan i Nynäshamn och för dagen undervisar lärarna i Gävle.

Studiedag

När den här studiedagen är slut ska de ha fått med sig många enkla och roliga specialövningar i svenska, engelska och mattematik att använda utomhus med sina elever.

Kicki Larsson jobbar med en 6-årsgrupp på Fridhemsskolan.

– Både jag och min kollega är intresserade att jobba med eleverna ute i naturen och vi har en bra förutsättning eftersom vi jobbar med sex-åringar och de behöver mycket rörelse. Så vi är mycket utomhus och jobbar med dem, säger hon.

Etablerat begrepp

Naturskola är ett etablerat begrepp där undervisningen i bland annat kärnämnena matte, svenska och engelska sker utomhus med naturen som material. Det finns över 5000 lärare som utbildats i utomhuspedagogik i Sverige, och fördelarna är många anser lärarna från Fridhemsskolan.

– Märker du någon skillnad när ni är utomhus alternativt inomhus och och jobbar med inlärning?

– Absolut, att röra sig samtidigt som de lär sig nya saker, det fastnar, då kommer de ihåg vad de lärt sig, säger Kicki Larsson. 

Ockelbo enda kommunen

I Gävleborg är det bara Ockelbo kommun som har Naturskola, och trots den här studiedagen så finns inga planer att satsa på Naturskola i Gävle kommun säger Sofia Lord som är miljöutvecklare på Utbildningsförvaltningen i Gävle kommun.

– Jag är tjänsteman och det här är ett politiskt beslut om vi ska få en naturskola i Gävle men visst finns det önskemål om mer stöd i utomhuspedagogik, säger Sofia Lord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.