Marie Centerwall (S), kommunstyrelsens ordförande (t.v.) och Erika Engberg (S), socialnämndens ordförande, i mitten, tog emot protestlistan i morse. Den överlämnades av Bollnäsbon Lena Sjööns. Foto: Privat.

Bollnäsbor protesterar – vill behålla särskilt boende

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 oktober beslöt socialnämnden att det särskilda boendet Hamrelund i Bollnäs ska avvecklas på grund av besparingskrav. Beslutet har väckt känslor och i dag lämnade Lena Sjööns över en protestlista med ett par tusen underskrifter till Marie Centerwall (S), ordförande i kommunstyrelsen.

– Boende har uttryckt för mig att de hellre dör innan det här blir av, säger Lena Sjööns.

Enligt kommunen kommer protestlistan med 2074 underskrifter inte att ha någon effekt på beslutet, mer än att kommunpolitikerna blir än mer varse om att frågan är viktig för flera kommuninvånare.

– Det har varit tungt, det här är inte vad man letar efter. Att ruska om i livet för så här många personer, säger Erika Engberg (S), ordförande i socialnämnden i Bollnäs kommun.

Måste spara pengar

Socialnämnden har besparingskrav på 56 miljoner kronor från 2019 och fyra år framåt för att balansera kommunekonomin. 24 miljoner kronor som ingår i den summan ska komma från nedläggningen av Hamrelund och de pengarna ska sparas in under 2019. Det är även i slutet av 2019 som de sista personerna ska ha flyttat till andra boenden. Utflytten börjar i år.

– Man får acceptera att det finns andra personer som inte håller med beslutet. Men det här är en del av förändringsarbetet, säger Marie Centerwall.

Förtur till andra boenden

Hamrelund består av 45 lägenheter med gruppboenden och separata lägenheter. Vid nedläggningen är planen att de boende, med förtur, ska stå i kö till andra särskilda boenden i kommunen medan de bor kvar i Hamrelund.

– Hamrelund måste få kosta. Jag tycker de boende ska få ha det lugnt sina sista år, säger Lena Sjööns.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.