Foto: Markus Dahlberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nej till omdiskuterad transformatorstation

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall får ingen dispens av Länsstyrelsen för att bygga en transformatorstation innehållande 220 000 liter olja på Gävles dricksvattentäkt. Frågan är omdiskuterad, där Gävle kommuns politiker har kört över sitt eget miljökontor.

Transformatorstationen är tänkt att omvandla ström till Microsofts gigantiska serverhallar i Stackbo, mellan Gävle och Sandviken.

Vattenfall har ansökt om dispens hos Länsstyrelsen, eftersom platsen är på Gävles dricksvattentäkt.

Både Gävle vatten AB och kommunens miljökontor har varnat för riskerna vid ett eventuellt läckage, men Vattenfall har enligt en majoritet av Gävle kommuns politiker presenterat tillräckliga säkerhetsåtgärder varför man ville se en beviljad dispens.

– Med tanke på de säkerhetsåtgärder som vi har presenterat till Länsstyrelsen så hade vi naturligtvis hoppats på ett positivt besked i den här frågan. Vi måste nu analysera Länsstyrelsens svar, säger Mikael Björnér, pressansvarig Vattenfall Eldistribution AB.

Under fredagen meddelade Länsstyrelsen i Gävleborg dock att man avslår dispensansökan. I beslutet går att läsa bland annat följande:

”Länsstyrelsens bedömning är att det trots vidtagna skyddsåtgärder finns risker med en etablering av transformatorstation inom vattenskyddsområdet. Länsstyrelsen kan också konstatera att det finns alternativ till en säker elförsörjning av planerade datacenter som inte innebär en förbjuden verksamhet/åtgärd enligt vattenskyddsföreskrifterna. Länsstyrelsen anser därför att ni saknar sådana särskilda skäl för att dispens ska kunna medges.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Microsofts etablering i Gästrikland

Mer i ämnet
Foto: Markus Dahlberg/SVT
Foto: Markus Dahlberg/SVT