Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Pihlajainen fick behålla sitt barn, Nilia, i famnen. Foto: SVT

Föddes för tidigt på Gävle sjukhus – lämnade aldrig mamma

Uppdaterad
Publicerad

Ett för tidigt fött barn tas i normala fall ifrån mamman av vårdpersonalen direkt vid födseln för vård. Men sedan 2016 låter Gävle sjukhus mamman ta hand om barnet direkt – något som lett till nöjdare föräldrar och kortare vårdkö, enligt Region Gävleborg.

– Det är helt underbart, säger Sophia Pihalajnen, mamma till Nilia som vägde 1605 gram vid födseln.

Sen 2016 har neonatalavdelningen i Gävle arbetat på det här sättet. Det görs också i Hudiksvall. Barnkliniken och kvinnokliniken har en gemensam patient. Det handlar om ett samarbete över gränserna – för att inte separera familjen.

– Tidigare togs barnet från mamman direkt efter födsel, lades upp på ett bord, och vi tittade över vilken hjälp som vi behövde ge. Barnet kunde också försvinna med personalen. Den hjälpen ges nu i största möjliga mån tillsammans med föräldrarna direkt efter födseln på deras rum, säger Stina Lundin, barnsköterska på Gävle sjukhus.

Anknytning avgörande

Det är inte bara de psykologiska, utan även de medicinska aspekterna som blir bättre på det här arbetssättet, förklarar barnmorskan Sanna Tidsjö.

– Anknytningen är helt avgörande. Barnet har rätt till sina föräldrar även om det är för tidigt fött och behöver mycket vård, säger Stina Lundin, barnsköterska på Gävle sjukhus.

Nilia föddes i vecka 31 och väger bara 1605 gram berättar mamma Sophia Pihalajnen.

– Det är helt underbart att jag fått behålla lilla Nilia här inne hos mig, säger hon.

Se mer i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.