Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Nina Buchardt (S) om hur hon blev utfryst ur partiet i Hudiksvall efter att ha blivit ihop med Sverigedemokratiska riksdagsledamoten Johnny Skalin. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Enda brott jag begått är att jag är kär” – hör Hudiksvallspolitikern om avhoppet

Uppdaterad
Publicerad

En kärlekshistoria som gick från glädje till ”total utfrysning” uppger Nina Burchardt (S) vara anledningen till att hon avsagt sig alla sina politiska uppdrag i Hudiksvall. I centrum av konflikten med det egna partiet stod hennes förhållande med Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Johnny Skalin.

Detta var Hela Hälsingland först med att berätta. I slutet av september meddelade Nina Burchardt (S) att hon efter årsskiftet slutar som ordförande för kultur- och fritidsnämnden och lämnar politiken.

”Släppa fram yngre förmågor” hette det då, men i ett inlägg på sociala medier bryter hon nu tystnaden och riktar skarp kritik mot det egna partiet.

Nina Burchardt menar att hon tvingades bort från politiken efter att hon meddelat att hon hittat kärleken i Johnny Skalin, Sverigedemokratisk riksdagsman från Sundsvall.

– Mitt privatliv är mitt privatliv, säger hon till SVT Gävleborg.

Hör hela intervjun i klippet ovan.

Fick inte delta i politiken

Hon skriver på sociala medier förhållandet först möttes med kramar och glädje av det egna partiet men att det sedan byttes mot en intern konflikt som resulterade i att hon tvingades avsäga sig alla sina politiska uppdrag.

”Jag fick inte närvara på några möten eller leda och styra nämndsarbetet. Jag skulle alltså sitta kvar, men inte delta i något”, skriver hon och uppger att Socialdemokraterna i Hudiksvall ordförande, Jim Svensk Larm, nu förnekar situationen.

Frågan lyftes i styrelsen

I ett mail till SVT Gävleborg skriver Socialdemokraterna att styrelsen kallades till ett extra sammanträde efter att det kommit interna och externa frågeställningar kring situationen och att frågan behövde lyftas i styrelse.

”Ingen från partiledningen lokalt har hört av sig, de kör istället med total utfrysning. Efter alla år av engagemang vill de nu att jag avgår, det enda brott jag begått är att jag är kär och lycklig”, skriver Nina Burchardt.

”Långt ifrån socialdemokratiska värderingar”

Socialdemokraterna Hudiksvall betonar dock att det inte är förtroendet mot Nina Burchardt som person som diskuterats inom partiet. Partiet menar istället att det är hennes funktion som en av kommunens toppolitiker i förhållande till en ledamot av Sverigedemokraternas nationella styrelse.

”Ett parti som står så långt ifrån socialdemokratiska värderingar som det är möjligt”, skriver partiet.

SVT Gävleborg har varit i kontakt med Johnny Skalin (SD) som avböjer intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer