Vad krävs för att bli viltrehabiliterare? Hör Nina Peivert, som själv arbetar som det, berätta om det i videoklippet. Foto: Arvid Jansson/SVT

Viltrehabiliteraren Nina i Rättvik tar hand om vilda skadade djur

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborgs län finns inga privata viltrehabiliterare, men i Rättvik i Dalarnas län finns Nina Peivert, utbildad att vårda allt från svanar och ekorrungar till igelkottar och tornfalkar.

Vilda djur har Nina Peivert varit intresserad av sedan barnsben och nu har hon en anläggning som är en frizon för vilda djur som behövt lite extra hjälp på traven för att överleva.

– Om det är vi människor som orsakat skadan, till exempel genom en bilolycka eller att våra katter gjort illa djuren, tycker vi viltrehabiliterare att det är vår skyldighet att också hjälpa djuren i den mån vi kan.

Kan dö av stress

Men orsakar det för stor stress för djuret är det inte värt det, påpekar Nina:

– Många vuxna djurarter såsom ekorre och hare stressar ihjäl sig om de hamnar i fångenskap, så då är det lindrigast att avliva dem om de inte har en chans att överleva på egen hand, säger hon. Det är också en stor del av mitt jobb.

Följ med hem till hennes djuranläggning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.