Kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg (S), säger nej till högre skatter för att möta den väntade lågkonjunkturen nästa år. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Nordanstig behöver hjälp av staten för kunna bibehålla samhällsservicen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges kommuner står inför nya ekonomiska problem, enligt SKL väntar en lågkonjunktur nästa år. Alternativen står till effektiviseringar, skattehöjningar eller hjälp av staten. Nordanstigs kommunalråd Ola Wigg (S) hoppas på staten.

När Sveriges kommuner och landsting, SKL, idag presenterade sin ekonomirapport är det en ganska mörk framtid som målas upp för landets kommuner och regioner. En lågkonjunktur står för dörren, och det kommer att krävas krafttag för att klara ekonomin.

Minskad befolkning – stora ekonomiska problem

Nordanstig är en av många små kommuner i landet som kämpar mot minskande befolkning och stora ekonomiska problem. Och kommunalrådet sätter sitt hopp till att staten ska skjuta till mer pengar.

– Ja, vi har redan idag för höga skatter och avgifter i kommunen så det är inget alternativ. Då återstår effektiviseringar och statliga bidrag säger kommunalrådet Ola Wigg (S) till SVT.

Hör Ola Wigg (S) om det ekonomiska läget i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.