Det är det här området i Gävle som ska förvandlas till den nya stadsdelen. Foto: SVT Design

Norra Brynäs – ny stadsdel planeras i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade planerna på att omvandla området Norra Brynäs i Gävle, till en ny stadsdel vid vattnet. Företagare, fastighetsägare, boende och andra intressenter fick tillfälle att tycka till och säga sin åsikt.

Gävle kommun vill göra en ny stadsdel av området som en gång tiden bara bestod av industrier. Det är i dag 1 100 personer som arbetar på det som ska bli Norra Brynäs, och i kommunens översiktsplan finns planer på att bygga 2 500 bostäder, samtidigt som industrierna ska vara kvar.

Tanken är att Norra Brynäs ska var en plats för attraktiva boendemiljöer, ett gott serviceutbud, grönska och upplevelserika besöksmål.

– Det här ingår som en del i hela Gävle växer-paketet. Vi ser att inom 2,5 kilometer från stadskärnan så finns det flera industriområden som kan genomgå en sådan här förvandling, säger Elin Byström som är kommunens projektledare.

Tyck till om Norra Brynäs

Under torsdagen var det samrådsmöte i Gasklockorna. 

– Det här är ett projekt som kommer att pågå framtill 2040. Men vi vill höra nuvarande fastighetsägares syn på sina fastigheter och deras långsiktiga versioner med området. 

Förslagen som just nu beaktas består av två alternativ, ett som man kallar för det Oregelbundna och ett som har fått namnet Rutnätet. Det är stora ingrepp på området och det kräver bland annat en helt ny trafiklösning.

Samrådet pågår fram till 13 maj 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.