Coronaanpassad ramadan i år igen: ”Saknar samhörigheten och gemenskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Innan påskdekorationerna har hunnit plockas bort från Stortorget i Gävle är det dags för nästa fasta. För klockan fyra på tisdagsmorgonen började ramadan.

Fastemånaden ramadan är så viktig att den räknas till en av islams fem pelare. Och liksom i julfirandet finns det en hel del traditioner inte minst när det gäller mat. För även om den som firar ramadan avstår från mat och dryck under tiden solen är uppe så äts det innan solen går upp och efter att den gått ner. Så det är en hel del som måste införskaffas.

– Lammkött, kalvkött, dadlar, yoghurt... butiksägaren Khalid Jolak rabblar upp varor som det säljs extra mycket av inför fastan.

– Man ska ju ha vissa saker som är specifikt för firandet och starten av ramadan, berättar Shahla Sulivani som lägger upp sina varor på varubandet.

Shahla Sulivani är en av de som handlar inför firandet av ramadan

Saknar samhörigheten i moskén under pandemin

Men liksom förra året så har pandemin påverkat firandet. Till exempel så går det inte att på sedvanligt vis träffas för kvällsbön i moskén.

– Man saknar ju samhörigheten och gemenskapen, att kunna inleda ramadan tillsammans, så det är ju en stor saknad, avslutar Shahla Sulivani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.