Vårdpersonal i Sandvikens kommun snabbtestas nu för corona – Fanny Holmgren på hemtjänsten var en av de första. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Nu är Sandvikens kommun igång med snabbtesterna för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan får personal som arbetar inom särskilda boenden, hemtjänst och hemsjukvården i Sandvikens kommun genomföra ett snabbtest när de kommer till arbetet. Vi var med i Kungsgården när hemtjänstpersonal började praktisera de nya coronarutinerna.

– Testet var negativt!

Undersköterskan Fanny Holmgren var en av de första inom hemstjänsten i Ovansjö/Storvik att göra snabbtestet som Sandvikens kommun genomför från och med den här veckan. Därmed kunde hon liksom hennes kollegor börja sitt arbetspass.

Coronaviruset i Gävleborg

För på måndagar och torsdagar börjar arbetsdagen för den som arbetar på särskilda boenden, inom hemsjukvård och hemtjänst, med ett så kallat antigentest för covid-19.

1500 tester i veckan

– Det är jätteviktigt för att minska smittspridningen, konstaterar Fanny Holmgren.

Inom Sandvikens kommun kommer omkring 1500 tester att göras per vecka. Men vad händer om man testas positivt?

– Då får man lämna arbetet för dagen och beställa ett nytt test på 1177, berättar Jenny Nyberg som är enhetschef för hemtjänsten i Ovansjö/Storvik.

I videon får du veta mer och ser hur det gick till när hemtjänstspersonalen genomförde testet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet