Maskinförarna är säkra i sina maskiner, enligt Sveaskog, utanför gäller det att vara extra försiktig. Foto: Sveaskog

Nu avverkas brandhärjade skogen i Ängra

Publicerad

Nu har avverkning av skogen i det brandhärjade området i Ljusdals kommun inletts och skogsbolaget vill bli klara innan vintern. När det börjar snöa kan värden på 25 miljoner förstöras, men det finns stora risker med att befinna sig och arbeta i skogen.

Branden i Ängraområdet, som startade i mitten av juli, är den största skogsbranden i modern tid och efterarbetet brådskar. Sveaskog arbetar just nu i området för att hinna ta hand om allt virke innan vintern.

Enligt skogsbolaget är vintern det stora ekonomiska hotet – när snön faller kan uppskattningsvis 25 miljoner kronor gå förlorade. Andra bekymmer är svampangrepp som trivs i varmt och regnigt väder.

Planerat med flygbilder

Eftersom det är förenat med stora risker att röra sig i det branddrabbade området, där brända träd riskerar att falla, har avverkningen planerats med hjälp av flygbilder.

Maskinförarna är säkra så länge de sitter i sina fordon, arbete utanför sker med hög medvetenhet, enligt Sveaskog.

Den brandskadade skog som är duglig för att bli timmer kommer att tas om hand på sågverket i Färila.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder i Gävleborgs län 2018

Mer i ämnet