Metal-festivalen i Gävle igång igen

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad arrangeras Gefle Metal Festival vid gasklockorna på Brynäs i Gävle under fredag och lördag. Och redan under torsdagen tjuvstartade det hela med en förfest.

2016 tog Gefle Metal Festival över metal-arvet från Getaway Rock Festival som startade 2010 på samma plats. Det innebar att musikutbudet gick åt det litet mörkare och hårdare hållet. Samtidigt verkar stämningen på festivalen snarast vänlig.

–  Jag har varit på flera såna här festivaler och jag har aldrig varit med om bråk eller sånt. Det är alltid jättetrevlig stämning, säger Martin Kjellander från Örebro.

”Publiken får en dag till att festa”

I år är det band som Satyricon, Dimmu Borgir och Ministry som ska locka publik till gasklockorna. Festivalen startar fredag vid lunchtid men redan under torsdagskvällen var det dags för ett pre-party där bland annat band som Bullet och W.A.S.P spelade.

 – Vi tycker det är kul och vi har ju ändå byggt upp området. Det innebär att publiken får en chans att få en dag till att festa. Väldigt många kommer ju redan tidigare under veckan, förklarar Edward Janson som är en av arrangörerna.

Här är banden som spelar på årets festival:

Fredag:

Nervosa

Scarlet

Flotsam and Jetsam

Wolfheart

Northgate

Dying Fetus

Carach Angren

Distance Between

Caedem

Equilibrium

Dieselkopf

Phil Anselmo

MurderMarket

Primeordial

Prescriptiondeath

Wormlight

Ministry

Inisans

Satyricon

Lördag:

Gruesome

Valkyria

Jungle Rot

Legion of the Damned

The Offering

Maggot infested Ventriculus

Evergrey

Jo Quail

Creeping Flesh

Night Crowned

Eluveitie

Entombed A.D.

Insane

Generals

Dark Tranquility

Seedna

Deathstars

October Tide

Macabre Decay

Dimmu Borgir

Avatar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.