Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör förskolechefen Agneta Olofsson om att Bilaals förskola i Söderhamn lägger ned efter att kommunen dragit in tillståndet för verksamheten. Foto: SVT

Nu flyttas barnen från Bilaals förskolor i Söderhamn och Gävle

Uppdaterad
Publicerad

I veckan löpte tillståndet ut för föräldrakooperativet Bilaal att driva förskolor i Söderhamn, Gävle och Umeå. SVT Gävleborg besökte förskolan i Söderhamn innan stängning.

Ingen av personalen eller föräldrarna vi mötte villeställa upp på intervju men berättar att de är ledsna och oroliga över att förskolan tvingas lägga ned.

I Söderhamn flyttas 44 barn till en nygammal avdelning på kommunala förskolan Uttern. Alla barnen hamnar på samma ställe.

19 barn flyttas i Gävle

I Gävle börjar de 19 barnen som tidigare gått på Bilaal, på sina nya förskolor på måndag. Var de hamnar vill inte Thomas Hartikainen, sektorchef på utbildning Gävle tala om och hänvisar till sekretess. Barnen i Gävle gick sista dagen på Bilaal i onsdags. I Umeå erbjuds 60 barn annan plats i kommunala skolor.

SVT Gävleborg har upprepade gånger sökt Bilaals styrelsemedlemmar och deras advokater för en kommentar, utan att lyckas.

Hör Söderhamns förskolechef om barnflytten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Muslimska ledare tagna i förvar

Mer i ämnet