Nu kan det rikskända äppelträdet fällas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen gav markägaren ett mångmiljonbud för att rädda det rikskända äppelträdet i Gävle. Nu har budet ratats – och trädet kan fällas.

SVT Nyheter Gävleborg har tidigare berättat om det omtalade äppelträdet i Gävle. Marken där trädet står har sålts till en privat byggherre, som ska bygga sju radhus på marken. Därmed måste det pampiga äppelträdet fällas, vilket har fått privatpersoner att reagera.

Kommunen har lämnat ett bud till markägaren på 6,3 miljoner kronor, för att försöka rädda trädet. Men byggherren har ratat budet.

Äppelträdet i Gävle

– De har valt att inte ta vårt bud, så nu är det över från vår sida, säger kommunalrådet Helene Åkerlind (L).

Finns det inget mer kommunen kan göra?

– Vi skulle kunna ta till drastiska saker och upphäva detaljplan, men så gör man inte som kommun. Äppelträdet är inte grund nog för det, säger hon.

”Sorgligt”

Hur känns det nu, att trädet kan fällas?

– Det är sorgligt att parken förgås. Men vi vet inte vad som händer. Det ligger i markägarnas händer nu, säger Åkerlind.

Ni kan inte höja budet?

– Nej. Det är uträknat vad vi kan tänkas ta betalt, finns regler kring det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äppelträdet i Gävle

Mer i ämnet