• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Hör Janne Källström som är kommunjägare i Söderhamn, där det nu är tillåtet att skjuta skarv fram till i november. Foto: SVT

Nu laddas det för skarvjakt i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Skarven anses vara ett stort problem längs Söderhamnskusten. Nu har länsstyrelsen gett tillstånd till skyddsjakt på rovfiskaren.

– Hittills har det skjutits 32 skarvar av de 1 000 som länsstyrelsen beslutat om, säger Janne Källström, kommunjägare i Söderhamn.

Det är inte bara att ge sig ut och jaga skarvfågel hur som helst. Länsstyrelsens tillstånd omges av ett omfattande regelverk. Vill man jaga ska man anmäla det till kommunjägaren.

–  Skarven äter precis all sorts fisk som den kan komma över. Man kan se dem jaga strömmingsstimmen in i vikarna, säger Janne Källström.

Jakten pågår från april månad till den 20 november.

Hör kommunjägaren i Söderhamn berätta om skarvjakten i inslaget ovan.

Rättelse: Efternamnet var i en tidigare version felstavat men har nu rättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.