Nu plockas Villa Sjötorp ner – kan hamna på Brynäs

Publicerad

Nu monteras den omstridda Villa Sjötorp ner i beståndsdelar. Gävle hamn har sedan sjuttiotalet önskat få bort det gamla träslottet som står i vägen för expansioner. Av allt att döma räddas den nu av Villans vänner som hoppas att den snart ska kunna stå på en ny plats.

Snickarna som är experter på att montera ned gamla hus har i dagarna fått tillgång till det gamla lustslottet från 1800-talet. Först monteras interiören ner, sen timmerstock för timmerstock.

– Vi är säkra på att det ska fungera, det är inte komplicerat uppbyggt, det gjordes för bortåt 150 år sedan och de visste vad de gjorde, säger Christer Lindström i föreningen Villans vänner.

Gävle hamn bidrar ekonomiskt, men Villans vänner räknar med att få stå för 90 procent av den totala kostnaden själv.

Vill se villan tillgänglig

Än är oklart var Villa Sjötorp kan byggas upp. Tanken är att den ska bli tillgänglig för alla som exempelvis kafé eller utställningslokal.

– Vi hoppas just nu på någonstans kring norra Brynäs, på en plats som är havsnära, säger Christer Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer