Lars Wesslén, tf smittskyddsläkare, och Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, gläds åt att trenden är nedåtgående i hela länet just nu. Men vill inte att vi sänker garden än utan håller avstånd och fortsätter sköta vår handhygien. Foto: Anders Sundin/SVT

Nu ska alla som läggs in på sjukhusen i länet testas

Uppdaterad
Publicerad

Alla som blir inlagda för slutenvård på sjukhusen i Gävleborg ska covid-provtas oavsett sjukdom. Allt för att inte coronasmittan ska ta sig in i vården.

– Vi måste sätta stopp för att det ”läcker” in smitta på våra sjukhus, säger Lars Wesslén, tf smittskyddsläkare i Gävleborg.

De handlar alltså om alla, inte bara dem som söker för covid, som ska testas. Hjärtinfarkter, trafikskador, brutna ben med mera. För att inte vården och vårdpersonalen ska drabbad. Ungefär 100 personer per dygn tas in för slutenvård på sjukhusen i Gävle, Hudiksvall och Bollnäs.

Coronaviruset i Gävleborg

– Men samtidig får inte folk bli rädda för att söka vård när de väl behöver den, sjukhusen är säkrare platser än att vara ute på stan eller i mataffären, säger Lars Wesslén.

”Hårt tryck på 1177”

Men trenden är entydig och smittan och antalet som vårdas på intensivvårdsavdelningarn går nedåt. Just nu vårdas en person på IVA, i Hudiksvall. Det är ingen med covid som intensivvårdas på sjukhusen i Bollnäs eller i Gävle just nu.

– Det är oerhört glädjande. Men samtidigt måste vi fortsätta att leva efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Att hålla avstånd, sköta handhygien och så vidare, säger Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Egenprovtagningen som införts ger bra och tydliga reslutat, men ställer till en del problem.

– Ja, det blir hårt tryck när många ringer till 1177, försök att följa vår instruktion på sajten så gott det går, det är inte bra om dem som verkligen behöver komma i kontakt med någon på 1177 inte kommer fram, säger Johan Kaarme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet