Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Renhållningschefen Ida Blomqvist visar exempel på vad som slängts i Bollnäs och Ovanåkers hushållssopor. Foto: Bizz Sjöblom/SVT

Se soporna som hälsingarna slänger fel – kostar stora pengar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har hälsingekommunerna genomfört tester av hushållssoporna. Syftet är att följa upp hur bra invånarna är på att sopsortera, någonting som kan gynna såväl miljön som invånarnas plånböcker.

Testerna har genomförts vart tredje år sedan 2008 och görs gemensamt bland hälsingekommunernas avfallsbolag. På Bollnäs och Ovanåkers gemensamma avfallsbolag har man under veckan samlat in hushållssopor från närmare 1400 hushåll. De ska nu packas ned i behållare för att skickas på analys.

– Avfallet ska nu analyseras under lupp. Man kommer att väga allting, man kommer kolla i procentsats hur mycket saker som är rätt eller fel sorterat, säger Ida Blomqvist, renhållningschef Bollnäs-Ovanåkers renhållnings AB.

Påverkar avfallstaxor

Att följa upp sopsorteringen handlar inte bara om att spara på miljön, utan även på invånarnas pengar.

– Avfallsförbränningen kostar idag otroligt mycket pengar, och med de skattepålagor som kommer nu från regeringen så kommer det kosta ännu mer för Bollnäs och Ovanåkers invånare att slänga förpackningar och grejer ned i det gröna kärlet, säger Ida Blomqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer