Foto: Markus Dahlberg/SVT

Nu startar den gigantiska hamnutbyggnaden i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

I dag sattes den första pålen för utbyggnaden av Gävle hamns containerterminal. Den ska bli dubbelt så stor som idag och kommer att förändra Gävles skyline.

Det var hamnoperatören Yilports ägare och infrastrukturminister Tomas Eneroth som satte första pålen vid hamnen i dag. Utbyggnaden av den nya containerterminalen är en gemensam satsning mellan Yilport och kommunala Gävle hamn på 700 miljoner kronor.

Klar år 2020

När ombyggnaden är klar i juni år 2020 så kommer hamnen kunna hantera 600 000 containrar per år, vilket är mer än dubbelt så mycket som i dag.

– Vi tror att Gävle- och Stockholmsregionen har potential att växa men infrastrukturen är för liten för att klara ökningen. Vi har valt att satsa på Gävle för att hantera transporten till inlandet och ökningen utmed Sveriges östkust och söderut ner till Stockholm, säger Robert Yuksel Yildrim, ägaren av Yilport.

Hör mer om den stora satsningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.