Länets lantbrukare pressade – hot om minskat EU-stöd

Uppdaterad
Publicerad

I Gävleborg fick 1 830 gårdar jordbruksstöd från EU förra året, sammanlagt på 306 miljoner kronor. Men inom några år kan stödet komma att minsta kraftigt. Något som oroar länets lantbrukare.

– Vi är helt beroende av den ersättning vi får för vårt arbete med djur och miljö, säger Jonas Halonen, Torsåker, som driver en av de största köttprodutionsgårdarna i länet.

Ungefär hälften av hans utgifter betalas med hjälp av olika ekonomiska bidrag från EU. Och så ser de ut för de flesta lantbrukarna idag, man är beroende av EU-stöd för att kunna hålla nere livsmedelspriserna och samtidigt vårda djur och miljö på ett sätt som uppfyller vår standard.

Planer på mindre bidrag

Men EU:s jordbruksstöd kan komma att förändras. Just nu pågår förhandlingar om EU:s budget för åren 2021–2027. Där vill EU-kommissionen spara på jordbruksstödet med 7 procent mindre EU-medel till Sverige, 4 procent mindre i direktstöd och 15 procent till landsbygdsprogrammet.

Istället vill man satsa mer på bland annat försvar, forskning och innovation. Sverige är ett av de länder som driver på den här utvecklingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.