Ambulansen på bilden är inte den som beskrivs i artikeln. Foto: TT

Ny ambulans ”en säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

En ny ambulans i i Ljusdals kommun orsakar missnöje bland ambulanspersonal. Fordonet upplevs som en säkerhetsrisk, något som enligt en avvikelserapport inte har tagits på allvar.

Kvinnan som har skrivit under avvikelserapporten beskriver hur man från personalens sida inte är nöjd med ”hur bilen agerar”. Man upplever att bilens körsäkerhet och körkomfort brister.

Bilen är svajig och gungig. Det slår kraftigt när man kör över gupp och kanter. Halvljuset upplevs som undermåligt. Ibland har dess utom ena halvljuset slutat att fungera för att vid kontroll plötsligt fungerat igen. Backkameran fungerar inte trots att den är monterad. Det är en bristande sikt framåt då bilen upplevs som hög i framänden

Ambulanspersonalen skriver att de bristande köregenskaperna och komfort gör att det upplevs som en säkerhetsrisk att framföra fordonet. Hon konstaterar att personalen upplever det som att man inte tagit frågan på allvar.

Om brister finns i konstruktion kunna bör man kunna åtgärda dessa så att man minimerar risken för olyckor och olyckstillbud.

Storleken på ambulansen lyfts som en tänkbar orsak till körupplevelsen:

”Trots bilens storlek så är ovan nämnda brister/upplevda brister något som vi ej skulle behöva ha. Men om det då är ett faktum att det är dessa köregenskaper vi får finna oss i hos en stor bil så är väl frågan om det verkligen är stora bilar vi i fortsättningen ska ha. Oavsett om upplevelserna endast är upplevda eller reella”, skriver ambulansföraren.

SVT Nyheter Gävleborg har sökt verksamhetschefen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer