Hör Johannes Persson, kommunpolis i Hudiksvall berätta hur e-tjänsten kommer effektivisera arbete mot olovliga bosättningar Foto: Bizz Sjöblom/SVT och Anders Sundin/SVT

Ny e-tjänst ska motverka olovliga bosättningar i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

En ny e-tjänst mellan Söderhamns kommun, polisen och privata markägare ska hjälpa och effektivisera arbete mot olovliga bosättningar. Det har varit ett återkommande problem i Söderhamn.

– E-tjänsten kommer ge oss en gemensam lägesbild, så att vi kan arbetar mer effektivt och enklare kunna delegera ut vad som ska ligga på markägare, polisen och kommunen, säger Johannes Persson, kommunpolis i Hudiksvall.

Söderhamns kommun har tidigare år haft problem med olovliga bosättningar.

– Det har varit mest runt Söderhamn, men alla markägare ser inte det här som ett problem. Det största problemet blir just när de åker hem på hösten, så står det kvar bilar, skräp och platser som sedan behöver saneras, säger Johannes Persson.

Nerskräpningsärenden

– Tjänsten är igång och upplevs användarvänlig, och vi har nu fått in några nerskärpningsärenden. Det här är ett jättebra verktyg för oss och för medborgarna, att kunna informera varandra och få till en förståelse för vart någonstans man har hittat exempelvis nedskräpning, säger Lotta Nilsson, samordnare på Söderhamn kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.