Patrik Söderqvist distriktschef för Gävleborgs idrottsförbund och friidrottsledaren Mats Åkerlind ser positivt på kampanjen Barnens spelregler. Foto: Fonnisson/SVT Gävleborg

Ny kampanj ska göra barnidrotten tryggare

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen släpptes Barnens spelregler som tagits fram av Riksidrottsförbundet och Bris. Det är en nedladdningsbar bok med sju regler som fungerar som stöd för barn och idrottsledare oavsett vilken sport som utövas.

Kampanjen har även en webbsajt där man kan hitta de sju reglerna som bygger på barnkonventionen och filmklipp med idrottstjärnor som delar med sig av sina erfarenheter. Syftet är att skapa en tryggare idrottsmiljö för barn och ungdomar.

 – Det finns även en stödlinje dit barn och ungdomar kan ringa för att få hjälp, råd och stöd i frågor kring sin idrottsmiljö, säger Patrik Söderqvist distriktschef för Gävleborgs idrottsförbund.

Fler aktiva inom barnidrott

Mats Åkerlind har varit friidrottsledare sedan 1972. Då började barn idrotta i mellanstadieåldern idag är det 7-årsåldern som är startskottet. För att skapa en trygg idrottsmiljö har Mats Åkerlinds klubb bland annat satsat på ledarteam istället för enskilda ledare.

–  Man bör ha ledarteam hellre än en ledare. För fler ledare, gärna både män och kvinnor, ser fler aktiva vilket minskar risken för att något olämpligt händer. En annan viktig sak är att alltid ha en öppen dialog om att alla ska trivas och känna sig trygga, berättar han.

Övergreppen minskar inte

En rapport som Bris publicerade 2017 visar att anmälningar av sexuella övergrepp mot barn i idrotten varierar från 2 till 14 procent och att övergreppen inte minskar.

– Eftersom de här problemen finns generellt i samhället så finns de så klart även i idrotten. Det kan röra sig om allt från mobbing, trakasserier, ofredande eller våld. Så de här frågorna måste absolut finnas på våra agenda, berättar Patrik Söderqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.