Sara Eklöf på kirurgavdelningen på Gävle sjukhus är Region Gävleborgs första avancerade specialistsjuksköterska. Foto: Daniel Nilsson, Region Gävleborg

Ny kompetens inom sjukvården

Publicerad

Region Gävleborg har fått sin första avancerade specialistsjuksköterska i Sara Eklöf på kirurgavdelningen på Gävle sjukhus.

En avancerade specialistsjuksköterska är en sjuksköterska med extra kompetens som ska fungera som en bro mellan läkare och sjuksköterska och mellan medicin och omvårdnad, det skriver regionen på sin hemsida. Hen kan till exempel skriva remisser, ordinera prover och skriva ut patienter.

– Vi ser att det finns en vinst i en bättre överföring mellan professionerna så att hela vårdkedjan stärks. Det går hand i hand med utvecklingen i vården, där olika ansvar över tid omfördelas så att läkare kan renodla sina uppdrag och sjuksköterskor och undersköterskor kan utföra allt fler arbetsuppgifter, säger Johan Hansson, verksamhetschef för kirurgen.

I hela landet finns ännu bara 22 avancerade specialistsjuksköterskor.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.