Naturvårdsverket testar ett nytt sätt att räkna vargar efter kritik. Foto: SVT

Ny metod att räkna vargar – efter kritik

Publicerad

Naturvårdsverket testar att räkna varg på ett nytt sätt enligt P4 Värmland. Den nya modellen går ut på att vargspillning samlas in och därifrån beräknas hur många djur som finns.

Årets Licensjakt på varg är precis avslutat i Gävleborg. När man beräknar hur många vargar som ska skjutas utgår man från hur stor stammen är. Sättet att räkna ska nu ändras.

-Vi samlar in extra spillning som vi kan ta dna ifrån och identifiera individer som sedan används av forskargruppen för att utvärdera olika modeller att beräkna vargar, säger enhetschef Maria Hörnell Willebrand på Naturvårdsverket.

Rovdjursförening: Det finns färre vargar

Modellen som används nu uppskattar populationen utifrån hur många föryngringar som hittats och tar inte hänsyn till antalet djur som dör under samma period. Därför har den nuvarande modellen har fått kritik av Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen. Förra säsongen visade inventeringen att det fanns 355 vargar i landet. Men enligt Svenska Rovdjursföreningen fanns endast 255.

Om Naturvårdsverket byter beräkningsmodell kan en konsekvens bli att antalet vargar som får jagas vid licensjakt ändras. Vill man hjälpa till att samla in spillning kan man vända sig till Svenska jägarförbundet eller Länstyrelsen Gävleborg.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer