Specialkosten ökar i förskolor och skolor, nu kommer nya rekommendationer från Kost och näring. Foto: SVT

400 000 portioner specialkost serveras i skolorna – nu kommer nya rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

Specialkost kan vara allt från allergier eller intoleranser som laktos och gluten till religionskost. Därför har man på branschföreningen Kost & näring i och med denna ökning tagit fram nya rekommendationer för hur man kan jobba med specialkosten i skolköken.

– Det kommer mer och mer koster som man inte är van vid. Det är svårt att bedöma om det är en specialkost av medicinska skäl eller är det här en anpassad måltid som vi ska göra utifrån diskrimineringslagen eller hur det är vi ska förhålla oss till det, säger Åsa Kullberg, Kost & näring.

”Tvågrams-rekommendationen”

Det finns bland annat rekommendationer för hur man kan jobba med specialkosten för laktosintoleranta som är en väldigt vanlig specialkost.

– De flesta som är laktosintoleranta kan äta en viss mängd laktos och då har vi utifrån de gränsvärdena lagt en lägre gräns för vad som finns för livsmedel. Vi föreslår att den som är laktosintolerant kan äta den vanliga maten som serveras i skolrestaurangen om det understiger två gram laktos och sen när det överstiger får man laga specialkost, säger Åsa Kullberg.

Läs hela rapporten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.