Covid-19 i Gävleborg: Ny sjukdom kräver massiv utbildningsinsats

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covid-patienter på intensivvårdsavdelningarna fortsätter att minska i Gävleborgs län. Under torsdagen var det sex personer som vårdades på intensiven. Men en ny sjukdom kräver en stor utbildningsinsats för att personalen ska klara av att ta hand om alla.

Hanna Lindberg jobbar vanligtvis på smärtcentrum som sjuksköterska. Efter en förfrågan om att istället arbeta på covid-IVA:s uppvak, gick hon en utbildning via Kliniskt träningscentrum för att höja sin kompetens. Sedan mars i år har över 1 000 personer fått en intern kompetensutveckling kring covid-19 som fram tills dess var helt okänd.

– Jag och många med mig hade för lite praktisk erfarenhet eftersom sjukdomen var okänd, så vi blev jätteglada över den här utbildningen, säger Hanna Lindberg som tänker fortsätta att utbilda sig till IVA-sjuksköterska.

Coronaviruset i Gävleborg

Snabb insats

– På några få veckor hade vi utbildat över 700 medarbetare och nu har över 1 000 fått någon form av introduktion relaterat till covid, säger Elin Larsdotter som är enhetschef för Kliniskt träningscentrum på Gävle sjukhus.

Hur har ni hunnit med allt?

– Vi har fått ställa om och prioriterat hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet