Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskan Hanna Lindberg är en av ungefär 1 000 medarbetare som fått utbildning kring covid-19, en helt ny sjukdom för alla. Elin Larsdotter enhetschef på Kliniskt träningscentrum, har varit med och planerat för utbildningarna. Foto: Anders Sundin/SVT

Covid-19 i Gävleborg: Ny sjukdom kräver massiv utbildningsinsats

Publicerad

Antalet covid-patienter på intensivvårdsavdelningarna fortsätter att minska i Gävleborgs län. Under torsdagen var det sex personer som vårdades på intensiven. Men en ny sjukdom kräver en stor utbildningsinsats för att personalen ska klara av att ta hand om alla.

Hanna Lindberg jobbar vanligtvis på smärtcentrum som sjuksköterska. Efter en förfrågan om att istället arbeta på covid-IVA:s uppvak, gick hon en utbildning via Kliniskt träningscentrum för att höja sin kompetens. Sedan mars i år har över 1 000 personer fått en intern kompetensutveckling kring covid-19 som fram tills dess var helt okänd.

– Jag och många med mig hade för lite praktisk erfarenhet eftersom sjukdomen var okänd, så vi blev jätteglada över den här utbildningen, säger Hanna Lindberg som tänker fortsätta att utbilda sig till IVA-sjuksköterska.

Snabb insats

– På några få veckor hade vi utbildat över 700 medarbetare och nu har över 1 000 fått någon form av introduktion relaterat till covid, säger Elin Larsdotter som är enhetschef för Kliniskt träningscentrum på Gävle sjukhus.

Hur har ni hunnit med allt?

– Vi har fått ställa om och prioriterat hårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet