Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Drygt 5 000 nya lärare kommer att behöva rekryteras fram till år 2033 i länet. Foto: Markus Dahlberg, SVT

Ny skolprognos – 5000 lärare sökes till länet

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen har varit ett ständigt orosmoment inom skolvärlden de senaste åren. Och enligt en ny prognos som presenterades av Skolverket i dag så ser det inte ljusare ut i framtiden. Över 5 000 nya lärare kommer att behöva rekryteras fram till år 2033 i länet.

Lärarbristen fortsätter att vara påtaglig i hela landet och även i Gävleborgs län. Enligt en ny prognos från Skolverket kommer det totalt att behöva rekryteras 5100 nya lärare och förskolelärare.  Anledningen är bland annat pensionsavgångar, befolkningsutveckling och andelen obehöriga lärare som till viss del kommer att behöva ersättas.

– Det är oroande. Det är allvarligt om det skulle bli så att en hel generation inte får utbildade legitimerade lärare i grundskolan, säger Katarina Florin som är utbildningsledare för grundlärarprogrammet i Gävle.

Stort behov av rekrytering

I förskolan kommer det till exempel behöva rekryteras 1380 förskolelärare fram till 2033. I grundskolan behövs 1680 lärare och till gymnasieskolan kommer det att behöva rekryteras 890 nya lärare.

– Det är oroande att det är så mycket. Jag märker redan nu när jag är ute på praktiken att det är mycket att göra för lärarna, säger studenten Linnea Anselll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer