Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar limnologen Tommy Vestersund om hur den nya tekniken fungerar Foto: Alberto Lozano/SVT

Robot ”dammsuger” Gävleborgs sjöar rena – ska gynna djur och människor

Publicerad

Med hjälp av en ny teknik vill Bollnäs kommun och Region Gävleborg “dammsuga” sjöarnas botten för att få en bättre vattenkvalitet. Människornas utsläpp gör att det växer för mycket alger och andra växter som minskar utrymmet för livet i sjön.

Bollnäs Björktjäratjärn är en av de första sjöarna i Region Gävleborg där en ny teknik används för att göra vattenkvaliteten bättre. Det handlar om en ”robotdammsugare” som får upp bottenmassor där det finns fosfor och andra ämnen som orsakar syrebrist i vattnet.

– Faktorer som är bidragande är bland annat jordbruksmarker men också rastning av hundar där fekalierna inte plockas upp, säger Tommy Vestersund, limnolog på Bollnäs kommun.

Totalkostnad för 6,5 miljoner

Sjöstädningen är ett samarbete mellan samtliga kommuner i Gävleborg med Bollnäs kommun som projektägare. Enligt Tommy Vestersund kommer projektets kostnad landa på 6,5 miljoner.

– Muddringen i Björktjäratjärn ska pågå till och med vecka 42, för att sedan upprepas nästa år och året efter det. Då kommer vattnet vara betydligt renare, säger Tommy Vestersund.

Se i videon hur smutsigt vattnet är och hör Tommy Vestersund berätta hur vattnet blir efter ”dammsugningen”.

Övergödning

Övergödning är ett utbrett problem i våra sjöar, vattendrag och havsområden. Det försämrar vattenkvaliteten och kan i vissa fall orsaka syrebrist. Näringsämnen i form av kväve och fosfor finns naturligt i miljön men när extra näringsämnen tillförs i vattnet på grund av mänskliga aktiviteter kan övergödning uppstå.

Övergödning leder ofta till en ökad produktion av växtplankton och fintrådiga alger. Sommartid kan övergödning leda till massförökning av växtplankton, så kallad algblomning. Kraftig algblomning kan till exempel göra vattnet fläckvis grynigt, strimmigt, grön- eller brunfärgat, kan påverka badvattenkvalitén och kan i vissa fall påverka människors hälsa.

Källa: Havs och Vatten myndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.