Tatuerare i Sandviken om de nya EU-reglerna: ”Det är inte roligt längre”

Publicerad

Sedan 5‌‍ ‌januari 2022 gäller nya EU-regler för tatueringsfärger som begränsar skadliga ämnen, ställer krav på ny märkning och rutiner för de tatuerare som använder produkterna. Reglerna har däremot varit svåra att tyda vilket har skapat oro i branschen.

De otydliga direktiven över vilka regler som faktiskt gäller från 5 januari, har i kombination med försenade leverenser av de godkända färgerna skapat oro bland svenska tatuerare.

– När remisserna gick ut var det väldigt svårt att tyda vad som stod i lagförslaget då det var skrivet på en sådan avancerad kemisk nivå, säger Jens Bergström, styrelsemedlem Sveriges registrerade tatuerare.

Leverans av godkända tatueringsfärger dröjer

Genssy Ullmark driver en tatueringsstudio i Sandviken och är osäker på sin framtid i branschen.

– Det är inte roligt längre. Om man måste bråka med myndigheter vet jag inte om det är värt det, säger Genssy Ullmark.

Yrkesorganisationen SRT, Sveriges registrerade tatuerare, uppmanar till lugn. Färg med nya märkningen är på väg och kommer tillgodose hela branschen.

– Vi har direktkontakt med de stora leverantörerna och deras färger är klara men det är många som ska ha färg samtidigt, säger Jens Bergström.

De nya EU-reglerna

De nya reglerna gäller från och med 5 januari 2022. Reglerna innebär följande:

• Koncentrationsgränser för tusentals skadliga ämnen

• Krav på märkning

• Krav på att förse kunden med information om färgen

• Krav att endast använda produkter som är märkta med ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup”

Läkemedelsverket har ansvar för tillsyn och vägledning kopplat till de nya tatueringsfärgsreglerna. Det innebär att Läkemedelsverket kommer att göra stickprovskontroller av tatueringsfärger på den svenska marknaden.

källa: Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.