Krigo, en tvåårig schäfer, är en av de nya patrullhundarna i Gävleborgs län. Se Krigo in action i klippet här ovan. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Nya patrullhundar – skillnaden mellan liv och död

Publicerad

De senaste veckorna har inneburit en 50-procentig ökning av antalet patrullhundar i Gästrikland och Hälsingland. Hundar som vara skillnaden mellan liv och död om någon vilse i skogen och måste hittas snabbt.

I Gästrikland och Hälsingland har det rått brist på patrullhundar. Hundar som löser viktiga uppgifter som ingen annan kan utföra eller bara utföra mindre effektivt, som att hitta försvunna människor i skog och mark, eller misstänkta som gömmer sig i dolda utrymmen, eller vapen som misstänka slängt ifrån sig när de försöker fly från polisen.

Men bara under de senaste veckorna har flera nya patrullhundar klarat av slutproven och kunnat gå i tjänst.

– Bristen är avhjälpt, säger Staffan Dahlin, gruppchef vid hundenheten.

Skillnad mellan liv och död

Just en sådan brist som nu försvinner kan få konsekvenser. Om man tvingas vänta på en hund som ska söka efter någon som gått i vilse i skogen kan det handla om liv eller död.

– Nu får vi lättare att täcka hela dygnet, säger Staffan Dahlin.   

I senaste sökomgången om att bli hundförare var de färre sökanden än man har sett tidigare. Förklaringen kan vara att det är ett speciellt jobb – hundförare jobbar alltid ensamma, eller rättare sagt, har bara sällskap av sin hund.

Liksom kanske alla hundförare i landet tycker Hans Lambertsson att ersättningen för att ta hand om en hund dygnet runt kunde vara bättre.

– Det kunde den vara, särskilt med tanke på all tid vi lägger ned på våra hundar på fritiden, säger han.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer