Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förutsättningarna har varit olika under pandemin” säger Johnny Hillgren, chef för intensivvården i Gävleborg, om att dödligheten ser olika ut i landet. Foto: Arvid Jansson/SVT

Nya siffror – hög dödlighet på iva under pandemin i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022

Nya siffror från det Svenska intensivvårdsregistret, SIR, visar att Gävleborg har en högre dödlighet än de flesta andra regioner i landet inom intensivvården.

Coviddödligheten i Gävleborg är hög – det har SVT Gävleborg tidigare berättat om. 2021 släppte regionen en rapport om överdödligheten i länet. Förklaringen då var att hög smittspridning i samhället och dålig folkhälsa i Gävleborg låg bakom den höga dödligheten.

Siffror från Svenska intensivvårdsregistret visar nu att dödligheten inom intensivvården, iva, också skiljer stort mellan regionerna. Gävleborg har 24,4 procents dödlighet efter 30 dagar på iva. Jönköping som har lägst dödlighet ligger på drygt 11 procent.

Pekar på ålder och hälsa

– Tittar man på hälsostatusen i landet så ser det olika ut. Åldersstrukturen ser också olika ut, säger Johnny Hillgren, verksamhetschef för intensivvården i Gävleborg.

Om man riskjusterar listan över dödligheten på iva så förändras den trots detta knappt alls – Gävleborg hoppar upp från en fjortondeplats till trettonde plats i landet. Sett till ålder på iva-patienter sticker Gävleborg heller inte ut i jämförelse med övriga landet.

Hög användning av respirator

Ett tecken på att Gävleborg har haft ovanligt sjuka iva-patienter är den stora användningen av respirator, menar Johnny Hillgren.

– Det säger något om sjukdomsgraden av de patienter som kommit till iva i Gävle, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vården – Val 2022

Mer i ämnet